Zajac poľný  Trieda: Cicavce Zakl. informácie - dĺžka tela 48,5 – 67,5 cm - dĺžka chvosta 7 – 11 cm - výška 11,5 – 15 cm - hmotnosť 2,5 – 6,5 kg - srsť má väčšinou oranžovo-hnedé sfarbenie, na hrudi a bokoch je svetlejšia - jeho zafarbenie sa ale môže meniť v závislosti od veku i od ročného obdobia a vo väčšine prípadov sa zhoduje s farbou pôdy, na ktorej zajac žije. - bežiaci zajac dosahuje rýchlosť až 55 km/h. - ma nápadné dlhé, pohyblivé ušnice, ktorými je schopný zachytíť aj najtichší zvuk Výskyt - takmer po celom svete okrem Antarktídy, Austrálie a Nového Zélandu - prirodzené prostredie pre Zajaca poľného sú savany, stepi a polopúšte Afriky, celá Európa, zmiešané lesy Ázie a centrálnej Číny Rozmnožovanie - mladé na svet prichádzajú 2 - 3-krát za rok - pri prvom vrhu majú samice len 1 - 2 mláďatá, pri druhom 2 - 5 - mláďatá sú dobre osrstené a nie sú slepé, hneď po narodení už sú schopné behať Potrava - trávy, obilné klíčky, byliny a v zime púčiky Spôsob života - zajace sú útekové zvieratá - žijú samotársky, len v období rozmnožovania sa zdržujú v pároch alebo malých skupinách - pri pastve sa pohybujú pomaly a držia sa pri zemi - dospelé zajace sú vynikajúci bežci - základným prínosom do potravy sú poľnohospodárske plodiny, preto po žatve uhynie mnoho zajacov od hladu - veľkým problémom sa im stáva rozrastajúca sa cestná sieť Nepriatelia - líšky, tchory, kuny, jastraby a ľudia Význam pre človeka - zdroj potravy