Vypracovala: Ing. Anna Mattová



Výrobný program:


Každý podnik musí mať svoj výrobný program, ktorý určuje jeho výrobné zameranie. Výrobný program vychádza z analýzy trhu.


Výrobný program je súhrn vyrábaných výrobkov, vyjadrený v sortimente a kvalite, na ktorý sa zameriava výrobná činnosť.


Výrobný program závisí od veľkosti podniku a od druhu a typu výroby. Nie je stabilný. Zmeny vo výrobnom programe sa nazývajú inovácie výrobného programu.


 

Faktory ovplyvňujúce tvorbu výrobného programu:

 

  • požiadavky trhu /marketing/,

  • vlastné výrobné možnosti – financie, kapacita...,

  • možnosti získania zdrojov na trhu – suroviny, materiál...,

  • ukazovatele ekonomickej efektívnosti – produktivita práce.


Výrobný program súvisí predovšetkým s tvorbou sortimentu. Sortiment výroby môže byť:

 

  • úzky sortimentvýrobný program podniku obsahuje len niekoľko druhov výrobkov, podnik sa špecializuje na niekoľko druhov výrobkov,

  • široký sortiment výrobný program podniku zahŕňa veľký počet rôznych druhov výrobkov. Rozširovanie výroby je spojené s diverzifikáciou výrobkov, ide o zavádzanie výrob z viacerých výrobných odborov.

  • hlboký sortiment – ide o variáciu výrobkov, teda v koľkých variantoch sa jednotlivé druhy výrobkov vyrábajú,

  • plochý sortiment – vo výrobnom programe z jednotlivých druhov výrobkov je len jeden variant, resp. málo variantov z jednotlivých druhov výrobkov.


Výrobný program predstavuje potenciálne možnosti výroby stanovené na základe analýzy potrieb trhu a možností daného podniku.



 

Výrobný plán:


Konkretizáciou výrobného programu v objeme a čase je plán výroby. Plán výroby nadväzuje na konkrétnu situáciu v danom časovom období.


Faktory ovplyvňujúce tvorbu výrobného plánu:

 

  • konkrétne výsledky marketingu na spotrebiteľskom trhu – trh dopytu,

  • konkrétna situácia na obstarávacom trhu – trh výrobných faktorov,

  • potvrdené objednávky – informácie od odberateľov,

  • legislatívne pravidlá podnikania – zákony.


Plán výroby je spojený s objemovým určením výrobných výstupov. Objem výroby možno vyjadriť v:

 

  • naturálnych jednotkáchnapr. v jednotkách hmotnosti /kg, q, t,/, v jednotkách množstva /ks/, v jednotkách objemu /l, hl/,

  • peňažných jednotkách hodnotové vyjadrenie objemu výroby napr. v eurách, dolároch a podobne,

  • jednotkách prácnostiide o vyjadrenie objemu výroby v jednotkách práce – najčastejšie v normohodinách. Použitie jednotiek prácnosti na vyjadrenie objemu výroby si vyžaduje všetku výrobnú prácu normovať, čo je pomerne náročné. Jednotky prácnosti sa preto používajú menej ako peňažné a naturálne jednotky.


 

 

Výrobkové variácie:


Výrobky existujúce na trhu majú obmedzenú dĺžku života a podniky ich musia často nahrádzať novými výrobkami. Cieľom podnikov je preto zabezpečiť výrobu nového výrobku, respektíve inováciu starého.

 

novom výrobku hovoríme ak:

 

  • ide o zlepšenie takých parametrov výrobku, akými sú napríklad obal, dizajn...

  • sa výrobok už vyrába, ale objavujú sa nové možnosti jeho použitia,

  • sa odkúpi patent alebo licencia od iného podniku.


 

 

Výrobná kapacita:


Ak chce podnik realizovať svoj výrobný program, musí disponovať primeranou výrobnou kapacitou.


Výrobná kapacita podniku predstavuje maximálnu výrobnú schopnosť podniku za dané obdobie a za optimálnych podmienok.


Výrobná kapacita je teda maximálne množstvo výrobkov, ktoré podnik môže vyrobiť na svojej technickej základni /stroje, výrobné zariadenia, pracovná sila, budovy, stavby – výrobná plocha / za určitý čas pri najlepších organizačných podmienkach. Výrobná kapacita sa často označuje aj pojmom potenciálny výkon alebo výrobný potenciál.


 

Potenciálny výkon závisí od:

 

  • technického zariadenia /vybavenia strojov/ - najdôležitejší faktor,

  • pracovnej sily – kvalifikácie,

  • výrobnej plochy.


Výrobná kapacita, vyjadrená potenciálnym výkonom sa určuje ako:

 

  • výstupná veličina – potenciálny objem výroby, napríklad výrobná kapacita výroby pračiek je 600 tisíc kusov ročne,

  • vstupná veličina – potenciálna schopnosť spracovať určité množstvo suroviny, napríklad cukrovar spracuje ročne 3 milióny ton cukrovej repy.


Podniky zámerne nevyužívajú maximálny potenciálny výkon, aby mali priestor na pružné reagovanie na zmeny na thu. Preto hovoríme, že podnik pracuje s určitou kapacitnou rezervou.


 

Faktory ovplyvňujúce výrobnú kapacitu:

 

  • technická základňa – závisí od množstva výrobného zariadenia a jeho využitia,

  • technická výkonnosť zariadenia,

  • sortiment a prácnosť výrobkov,

  • kvalifikácia pracovníkoch a výrobné skúsenosti,

  • využiteľný fond pracovného času /od kalendárneho časového fondu, t.j. 365 dní odpočítame dni pracovného pokoja a počet dni na nevyhnutné prestávky z dôvodu údržby, opráv a podobne/.


 

 

Výpočet výrobnej kapacity:


Základom výpočtu výrobnej kapacity je výrobná kapacita jedného stroja. Podľa toho, ako je daná výkonová norma, môžeme výrobnú kapacitu vypočítať ako:

  • normu množstvamaximálne množstvo výrobkov vyrobených za určitý čas, za optimálnych podmienok na danom stroji:


Výrobná kapacita = využiteľný časový fond x  norma množstva



  • norma času koľko času maximálne potrebuje stroj na výrobu jedného výrobku za optimálnych podmienok:


Výrobná kapacita = využiteľný časový fond / norma času



 

Využitie výrobnej kapacity:


Podnik si výrobnú kapacitu nielen plánuje, ale sleduje aj jej využívanie. Môže to, podobne, ako pri jej výpočte robiť dvoma spôsobmi:


  1. časové využívanie výrobnej kapacity v %:


% využitia výrobnej kapacity = (skutočný čas výkonu stroja : využiteľný časový fond) x  100



  1. výkonové využívanie výrobnej kapacity v %:


% využitia výrobnej kapacity = (skutočný objem výroby : výrobná kapacita) x  100




Kontrolné otázky:

  1. Vysvetlite pojem výrobný program podniku.

  2. Ktoré faktory ovplyvňujú tvorbu výrobného programu podniku?

  3. Na príklade potravinových výrobkov vysvetlite pojmy hlboký, plytký, široký a úzky sortiment.

  4. Ktoré faktory ovplyvňujú tvorbu výrobného plánu?

  5. Čo rozumiete pod pojmom variácie výrobkov?

  6. Vysvetlite pojem výrobná kapacita podniku.

  7. Vysvetlite, prečo podnik pracuje s určitou kapacitnou rezervou.


Použitá literatúra:

  1. M. Jakubeková a kol.: Ekonomika pre študijné odbory výrobného a nevýrobného zamerania, SPN Bratislava, prvé vydanie 2004, ISBN 80-10-00363-8

  2. D. Orbánová, Ľ,. Velichová: Maturujem z ekonomiky, SPN Bratislava, druhé prepracované vydanie 2005, ISBN 80-10-00658-0