- sú to nízkomolekulové organické zlúčeniny, ktorých zastúpenie v organizme je pomerne malé, ale majú významnú biologickú funkciu (ako koenzýmy alebo regulačné faktory) - esenciálne zložky potravy – musia byť prijímané v potrave, pretože sám organizmus si ich nedokáže syntetizovať (iba z prekurzorov vitamínov). - Sú esenciálne len pre niektoré heterotrofné organizmy (rastliny si ich dokážu syntetizovať aj mikroorganizmy z jednoduchých zlúčenín. - sú nevyhnutné pre priebeh životných funkcií, nadajú sa nahradiť inými látkami - biochemická funkcia vitamínov – majú podiel na katalyzovaných reakciách; niektoré vitamíny pôsobia ako antioxidanty (vitamín E, C, ... – chránia bunkové štruktúry pred oxidáciou) - pri nedostatku organizmus nemôže zabezpečiť normálny priebeh intermediálneho metabolizmu, nastávajú poruchy činnosti organizmu – ochorenie organizmu. - Hypovitaminóza – znížený príjem vitamínov, ktorý vyvoláva funkčné poruchy organizmu - Hypervitaminóza – nadmerný príjem niektorých vitamínov, ktorý môže vyvolať funkčné zmeny organizmu - Avitaminóza – úplný nedostatok vitamínov DELENIE VITAMÍNOV: A: VITAMÍNY ROZPUSTNÉ V TUKOCH 1. RETINOL: (vitamín A, karotenoidy) – terpénický alkohol skladajúci sa zo 4 izoprénových jednotiek; tvorí sa v pečeni z β – karoténu (prekurzor - provitamín vitamínu A). - antixeroftamilický vitamín - účinná zložka zrakových pigmentov - nedostatok: šeroslepota, rohovatenie a vysychanie dlaždicového a žľazového epitelu rohovky a slizníc, lúpanie kože, spomalený telesný rast - zdroje: rybí tuk, pečeň cicavcov, mlieko, ako provitamín v mrkve - 1,3 mg 2. Vitamíny skupiny D (KALCIFEROLY) – steroid, vznikajú z ergosterolu (základný steroid kvasiniek) ožiarením UV lúčmi - antirachitický vitamín - podporuje vstrebávanie vápnika, vápenatenie kostí a zuboviny - nedostatok: mäknutie a deformácia kostí (krivica), spomalenie vápenatenia kostí, demineralizácii, zdurenie chrupavky - zdroje: rybí tuk, pečeň cicavcov, živočíšny tuk - 0,001 – 0,01 mg 3. Vitamín E (TOKOFEROL) – tvorí sa v rastlinách; - antisterilny vitamín - povzbudzuje tvorbu gonadotropných hormónov, antioxidačná aktivita - nedostatok: atrofia semenných kanálikov so zastavením spermiogenézy, ukladanie tuku d pečene, degradácia svalov - zdroje: obilné klíčky, olej podzemnice olejnej - 30 mg (mačka vitamín E nepotrebuje) 4. Vitamín K (FYLOCHINÓNY) – deriváty naftochinónu; syntetizujú ich rastliny a mikroorganizmy - antihemografický vitamín - podporuje syntézu protrombínu v pečeni - nedostatok: spomalenie zrážania krvi - zdroje: zelené rastliny, pečeň; denná dávka: 1 mg B: VITAMÍNY ROZPUSTNÉ VO VODE - vitamíny skupiny B a vitamín C Vitamíny skupiny B: 1. Vitamín B1 – tiamín: obsahuje pyrimidínové a tiazolové jadro - odštepuje CO2 v Krebsovom cykle - nedostatok: obrna, svalová atrofia, srdcová nedostatočnosť, poruchy resorpcie (beri – beri) - zdroje: droždie, obilie, pečeň - 0,4 – 1,8 mg 2. Vitamín B2 – riboflavín: súčasť žltých enzýmov – základ oxidoreduktáz – flavínmononukleotidu (FMN) a flavínadeníndinukleotidu – FAD. - nedostatok: zastavenie rastu, zápal očnej rohovky, poruchy rohovky a sietnice - zdroje: droždie, obilie, bielok, pečeň, mlieko - 1,6 – 2,6 mg 3. Vitamín B5 – kyselina pantoténová – derivát kyseliny maslovej a β – alanínu, - je základom koenzýmu A - aktivácia a odbúravanie mastných kyselín, oxidatívna dekarboxylácia ketokyselín, acetylácia - poruchy nervovej koordinácie, svalové kŕče - kvasnice, pečeň, srdce - 5 – 10 mg 4. Vitamín B6 – pyridoxín – derivát pyridínu - tvorí koenzýmovú zložku enzýmov, ktoré katalyzujú premenu AMK (ich dekarboxylácia a transaminácia) - vystupuje vo formách: pyridoxol, pyridoxál a pyridoxamín - nedostatok: zastavenie rastu, zápal kože, epileptické kŕče, porucha tvorby hemoglobínu - zdroje: droždie, obilie, pečeň, mlieko, mäso - 2 – 4 mg 5. Vitamín PP – kyselina nikotínová – niacín: súčasť dehydrogenáz (metabolizmus AMK) - Nedostatok: dermatitída osvetlených častí tela, zápal sliznice ústnej dutiny, zápal žalúdka a čriev, strata vedomia - Zdroje: droždie, obilie, paradajky, pečeň, mlieko - 12 – 18 mg 6. Viatmín B9 - Kyselina listová- kyselina pretoylglutámová – kyselina folová, folát: v molekule obsahuje kyselina glutámovú, p – aminobenzoovú, heterocyklickú zložku – pteridín. - súčasť enzýmov štiepiacich niektoré AMK - nedostatok. Poruchy v krvnom obraze - zelené listy, droždie, pečeň, mikroorganizmy - 0,05 – 0,5 mg 7. vitamín B12 – kobalamín – význam pri metabolizme NK, - nedostatok: anémia, zápal jazyka, degenerácia miechových nervov - zdroje: pečeň, rôzne mikroorganizmy - 0,3 – 3 mg 8. vitamín H – biotín: má heterocyklickú štruktúru, - súčasť dekarboxylujúcich a dehydrogenačných enzýmov - nedostatok: dermatitída, nadmerné vylučovanie kožného mazu - zdroje: žĺtok, pečeň, mlieko, droždie - 0,3 mg VITAMÍN C - kyselina askorbová: je sacharidový derivát - vplyv na redoxné systémy, ovplyvňuje oxidačno – redukčné deje v organizme, ovplyvňuje koloidný charakter kolagénu medzibunkovej hmoty - nedostatok: časté krvácanie z ďasien, kože, kĺbov, sklon infekciám (skorbut) - citrusové plody, paprika šípky, petržlen, čierne ríbezle; 50 – 75 mg