Svišť dosahuje dĺžku okolo 50 cm, naviac je tu dlhý huňatý chvost. Hmotnosť sa pohybuje podľa ročného obdobia od 3 do 8 kg. Táto stúpa na jeseň, kedy sa pripravuje na dlhý zimný spánok, ktorý trvá 6 mesiacov a to od októbra do začiatku mája. Vtedy mu srdce udrie raz za 15 sekúnd a teplota jeho tela je +2 stupne. Zvrchu je šedohnedý až tmavohnedý, po bokoch a na spodku tela s prechodom do pieskovožltej farby. Charakteristické sú hlodáky a predné nohy so silnými a dlhými pazúrmi. Živí sa bylinnou potravou. Má výborne vyvinuté zmysly, osobitne zrak, čuch a sluch. Charakteristickým zvukovým prejavom je hvízdanie. Pári sa po prebudení zo zimného spánku a samica rodí po 35-40 dňoch 2-6 mláďat. Dožíva sa 15-18 rokov.Obýva polohy subalpínskeho až alpínskeho pásma a pásmo kosodreviny vo výške 1 600-2 200 m. Žije prevažne v skalnom teréne s ostrovčekmi trávnych porastov. Je to denné zviera žijúce v kolóniách. Prakticky polovicu života prespí v hlbokých norách, ktoré sú až 35 m dlhé. Pôvodná populácia žije iba v oblasti Vysokých Tatier, ale v minulom storočí ho vypustili aj do Nízkych Tatier.Prirodzenými nepriateľmi svišťov sú orly, ale aj rys a líška, ale hlavne človek opantaný predsudkami o zázračných účinkoch svištej masti. „Vďaka" tomu sa podarilo zničiť viaceré kolónie. Svištia populácia sa iba s námahou udržiava a tento hlodavec je prísne chránený a ohrozený. Celkový stav sa odhaduje asi na 1 000 jedincov, z toho v Nízkych Tatrách menej ako 100.