Prevencia:
Riziko srdcového infarktu stúpa vplyvom nasledujúcich rizikových
faktorov:

Fajčenie
Nikotín má škodlivý vplyv na srdce, cievy a krv. Srdce potrebuje viac
kyslíka a určité zmeny v krvi zvyšujú nebezpečenstvo vzniku krvnej zrazeniny.
Ak sa po srdcovom infarkte zanechá fajčenie, znižuje sa pravdepodobnosť
ďalšieho infarktu o celú polovicu.

Zvýšená hladina cholesterolu (hypercholesterolémia)
Cholesterol je tuku podobná substancia v krvi a tkanivách. V potrave
ho prijímame neustále. Je obsiahnutý v mäse, v masle, vo vajciach,
v syroch, v mlieku aj v rybách. Sám o sebe je životne dôležitý,
ale jeho nadbytok vyvoláva zmeny na stenách ciev. Má podstatný podiel
na vzniku arteriosklerózy au fajčiarov sa tento proces urýchľuje. Pri obmedzení
podielu živočíšnych tukov v strave znížite riziko srdcovej choroby.

Vysoký krvný tlak
Ak je krvný tlak zvýšený dlhšiu dobu, je srdce ohrozené. Mnoho
postihnutých o svojom vysokom tlaku nevie, pretože spravidla nemávajú žiadne
ťažkosti. Príliš vysoký krvný tlak však bezpodmienečne musí byť liečený.
Za vysoký krvný tlak považujeme u osôb 30-64 ročných TK ³ 160/95 mmHg.
Preto je dôležité nechať si tlak pravidelne kontrolovať.

Nadváha
U toho, kto má nadbytočné kilogramy, sa riziko srdcového infarktu zvyšuje.
Riziko je väčšie aj vtedy, ak sa u osôb s nadváhou, v ktorých príbuzenstve
sa srdcové infarkty vyskytujú častejšie, objavujú navyše ďalšie rizikové
faktory.

Stres
Ak nie sme schopní sa po pracovnom vypätí uvoľniť, sme dokonca stále
v strese, nervózna a podráždenie a ak trvá také napätie dlhšiu dobu,
organizmus trpí. V strese stúpajú hodnoty krvného tlaku i tukov v krvi.
Zamyslite sa nad tým, ako urobiť svoj život pokojnejší, naučte sa oddychovať.