Medzi ochorenia tráviacej sústavy patrí napríklad peptický vred, reflux, hnačky, zápcha, Crohnova choroba, ulcerózna kolitída, hemoroidy a iné. Charakterizujeme si len niektoré z nich.


 

Peptický vred

Je ochorenie, kedy na sliznici tráviacej sústavy – v časti od pažeráka po tenké črevo – vznikne vred. Vzniká vtedy, ak vplyvom nepriaznivého pôsobenia žalúdočnej kyseliny na tráviaci trakt zlyhá jej obranný mechanizmus, akým je napr. tvorba hlienu či iných obranných látok v sliznici a prevážia tak tzv. agresívne faktory – medzi ktoré patrí i dlhodobé pôsobenie alkoholu, kofeínu, či napr. i niektorých liekov (acylpyrín) a častého stresu.

Medzi príznaky peptického vredu patrí napr. pálenie v nadbrušku (v hornej časti brucha), alebo v pažeráku, bolesť v nadbrušku, v okolí pupka, napínanie na zvracanie po jedle, zvracanie – niekedy s prímesou žlče alebo s prímesou krvi /natrávenej alebo čerstvej. Pri opakovanom zvracaní čerstvej krvi a pri kŕčovitých bolestiach brucha treba postihnutého urýchlene prepraviť do nemocnice.

Pri tomto ochorení je potrebné sa vyvarovať konzumácii dráždivých či korenistých jedál, alkoholu, čiernej kávy, obmedziť fyzickú aktivitu – hlavne v akútnom štádiu. Na liečenie sa využívajú lieky na zníženie kyslosti žalúdočnej šťavy – antacidá a iné lieky, v prípade, že je prítomná i baktéria helicobacter pylori, tak aj antibiotiká. I keď v súčasnosti pri včasnom zachytení ochorenia dokáže medicína ochorenie vyliečiť a postihnutý môže žiť ďalej ako zdravý človek, mal by sa vyvarovať dlhodobému dráždeniu sliznice tráviaceho traktu potravou i návykmi.

 

http://pathwiki.pbworks.com/w/page/14673849/8-10

Obr. 1: Peptický vred

 


Gastroezofágová refluxová choroba – GER – (reflux)

Reflux je ochorenie pažeráka, kedy sa obsah žalúdka vracia (natrávená potrava, žalúdočné šťavy) – preniká – späť do pažeráka. Ako už vieme, žalúdočná šťava obsahuje kyselinu chlorovodíkovú, ktorá, pri opatovnom dráždení sliznice pažeráka spôsobuje jej poškodenie, čím postupne dochádza k refluxnej ezofagitíde (zápalu pažeráka). K refluxu žalúdočného obsahu dochádza aj u zdravých ľudí, napr. po požití korenistých jedál, kávy, niektorých liekov či alkoholu. Problém nastáva, ak reflux nastáva príliš často, a k vymiznutiu príznakov nestačí len úprava jedálnička. Prakticky za „normálny“ je považovaný i u tehotných žien, kedy je zapríčinený hormonálnymi zmenami či polohou plodu – príznaky zvyknú vymiznúť ihneď po pôrode.

Hlavným príznakom refluxnej choroby pažeráku je pálenie záhypyróza. Pyróza je pálenie či pocit bolesti za hrudnou kosťou, niekedy imitujúci príznaky anginy pectoris či infarktu myokardu; spojený býva často s horko- kyslým pocitom chuti v ústach. V počiatočných štádiách GER-u sa pálenie záhy objavuje len po niektorých jedlách (káva, alkohol, sladkosti, vyprážané jedlá), v neskorších štádiách sa pyróza objavuje už po každom jedle, na lačno i v noci. Ak postihnutého záha páli aj v noci, odporúča sa spať vo zvýšenej polohe, aby sa zamedzilo návratu žalúdočného obsahu vplyvom gravitácie a následným komplikáciám ako napr. zápal hrtanu, priedušiek, či dokonca uduseniu po vdýchnutí navrátenej potravy.


http://www.homeremedyforacidreflux.com/

Obr. 2: Podstatou GER-u je návrat obsahu žalúdka do pažeráka



Základom liečby pri ľahších formách GER-u sú režimové a diétne opatrenia ako redukcia telesnej hmotnosti pri nadváhe či obezite, zamedzenie zvyšovania vnútrobrušného tlaku (napr. práca v predklone), či už spomínaný spánok vo zvýšenej polohe, častejšie požívanie potravy behom dňa, ale v menších dávkach, nedráždivá strava bohatá na bielkoviny, s obmedzením, resp. úplným vylúčením alkoholu, kávy koncentrovaných džúsov, čokolády, mastných, korenistých jedál a pod. Pri liečbe sa používajú lieky s účinnou látkou omeprazol, antacidáprokinetiká, v prípade ťažších foriem GER-u sa pristupuje k operačnému riešeniu.

Ak sa ochorenie nelieči, postupne sa začína rozvíjať zápal pažeráku, čo môže následne spôsobiť jeho zúženie, vredy či dokonca až nádorové ochorenia – adenokarcinóm - ktorý je siedmou najbežnejšou príčinou úmrtia mužov (len 14% ľudí s rakovinou pažeráka prežije 5 rokov).


 

Medzi ľahšie ochorenia tráviaceho traktu patrí napr. zápcha či hnačka. Zápcha sa prejavuje ako sťažené vyprázdňovanie stolice, prípadne až nemožnosť spontánneho vyprázdnenia. Niekedy je sprievodcom iných, i vážnejších ochorení, hlavne ak sa v podstate pravidelne strieda obdobie zápchy s obdobím hnačky. Pri zápche sa obsah čriev pohybuje v hrubom čreve príliš pomaly v dôsledku čoho sa v ňom vstrebe viac vody a stolica sa tak stáva tuhšou ako zvyčajne, resp. ako je normálne. Prevenciou zápchy je dostatočný príjem tekutín, pravidelná strava s obsahom vlákniny, vyhýbať sa treba napr. čokoláde, silnému čaju či alkoholu. Ak pri ťažkostiach s vyprázdňovaním nepomôže zmena stravovacích návykov, prípadne sa zápcha napriek režimovým opatreniam opakuje, či sa strieda s hnačkami, prípadne stolica je s prímesou krvi, treba vyhľadať lekára.

 

Naopak, pri hnačke sa riedke zbytky potravy pohybujú v hrubom čreve prirýchlo a voda sa „nestihne“ vstrebať. Hnačky môže spôsobiť i nervozita, stres, ale predovšetkým vírusová či bakteriálna infekcia a niektoré ochorenia čriev, žalúdka, podžalúdkovej žľazy či pečene. Pri ťažších formách môžu byť hnačky nebezpečné z dôvodu zvýšenej straty telových tekutín a iónov – hlavne sodných (Na+) a draselných (K+) katiónov. Hnačky sú nebezpečné hlavne u malých detí, u ktorých často vedú k hospitalizácii (predovšetkým v prípade, ak je vyvolávateľom ochorenia rotavírus či baktéria salmonela). Liečba hnačkových ochorení spočíva v dostatočnom prísune tekutín a minerálov (rehydratačných roztokov – je možné dostať v lekárni), v prípade horúčky antipyretík (liekov proti teplote). V súčasnosti sa pri liečbe vírusových a bakteriálnych črevných infekcií už neodporúča držať „suchárovú diétu“ po dobu niekoľkých dní – zvyčajne hneď, ako ustúpi sprevádzajúce zvracanie (ktoré sa často vyskytuje súčasne s hnačkou) sa zavádza ľahká strava – vhodný je napr. mrkvový vývar, varená mrkva, kuracie mäso pripravené na vode, brokolica, a pod. Neodporúčajú sa napr. zemiaky, ktoré ešte viac urýchľujú pohyb stravy cez tráviaci trakt.


 

Hepatitída

Pod pojmom hepatitída rozumieme zápalové postihnutie pečeňového tkaniva. Hepatitídy rozdeľujeme podľa vyvolávajúcej príčiny na:

  • vírusové (pôvodca ochorenia je vírus – typ A, B, C,..)

  • toxické (vyvolané pôsobením toxických látok – napr. i alkoholu)

  • pri iných ochoreniach (napr. pri cukrovke)


Podľa priebehu rozlišujeme hepatitídy:

  • akútne

  • chronické


V našich zemepisných šírkach sú najčastejšie vírusové hepatitídy. Vírusová hepatitída A patrí medzi tzv. ochoreniašpinavých rúk – prenáša sa hlavne fekálno – orálnou cestou, t.j. neumytými rukami cez ústa do tráviaceho traktu a následne krvou do pečene. Nazýva sa aj hepatitída kolektívov.

Vírusová hepatitída B je nebezpečnejšia, prenáša sa krvou, pohlavným stykom, ďalej napr. pri pôrode z matky na dieťa a niekedy i telesnými tekutinami (moč, sliny,...).

Vírusová hepatitída C patrí medzi najčastejšie infekčné ochorenia mladých ľudí, často sa vyskytuje u narkomanov, ktorí si drogy pichajú do žíl, homosexuálov, ale napr. aj u heterosexuálov často striedajúcich svojich partnerov. Tento typ hepatitídy je infekčnejší ako AIDS a rovnako, ak nie aj viac nebezpečný.

Prejavy jednotlivých hepatitíd sa v podstate nelíšia. Spočiatku sa môže prejavovať len poruchami trávenia, bolesťami brucha, symptómami podobnými chrípke, malátnosťou, únavou. Pečeň môže byť zväčšená, moč sfarbený do tmava – (sfarbenie spôsobuje vylúčený bilirubín), a objavuje sa aj žlté zafarbenie kože a slizníc.

Prevencia hepatitíd spočíva predovšetkým v dodržiavaní hygienických zásad (napr. umývanie rúk pred jedlom).

Žlté zafarbenie kože a slizníc nemusí však hneď znamenať hepatitídu. To sa vyskytuje pri poškodení pečeňových buniek, (zápal, cirhóza) i pri zastavení vylučovania žlče – pri žlčových kameňoch v žlčových cestách. Žlčové kamene vznikajú v žlčníku pri nedostatku žlčových solí z cholesterolu. Častejšie sa kamene v žlčových cestách vyskytujú u obéznych ľudí, pretože ich vznik podporuje nadmerný energetický príjem potravou.

 

http://www.clinicaladvisor.com/identifying-hepatitis-infection/slideshow/535/

Obr. 3: Žlté zafarbenie kože a slizníc pri ochoreniach pečene



Zopakujte si:
1. Aká je príčina vzniku peptického vredu?
2. Ako možno zmierniť prejavy GER-u?
3. Čo je to „žltačka“?

Použitá literatúra:
http://www.gastroenterolog.com
http://nemoci.vitalion.cz/refluxni-choroba-jicnu/
http://www.npop.sk/typy-karcinomu/karcinom-pazeraka/
vlastné poznámky
Novotný, I. – Hruška, M.: Biologie člověka pro gymnázia, Fortuna, Praha, 2008

Zdroje obrazkov:
http://pathwiki.pbworks.com/w/page/14673849/8-10
http://www.homeremedyforacidreflux.com/
http://www.clinicaladvisor.com/identifying-hepatitis-infection/slideshow/535/