Recept sa vždy skladá z dvoch hlavných častí: ingrediencie, ingrédients (m) a pracovný postup, préparation (f).
V časti ingrediencie nájdete suroviny a ich množstvá. Vo francúzštine existujú presné gramatické pravidlá na vyjadrovanie množstva v závislosti od toho, či je množstvo určené, neurčené alebo nulové. V receptoch ide hlavne o to určené.
V časti pracovný postup nájdete jednotlivé etapy prípravy, často doplnené o obrázky, tzv. fotorecept, recette en photo(f). Vo vetách sa používajú slovesá v neurčitku: beurrer, laisser alebo v 2. osobe množného čísla: beurrez , laissez.
V ďalšej časti učiva nájdete jednoduchý recept, na ktorom si to môžete overiť. Rovnako ho môžete aj vyskúšať, bon appétit!
***
Les pommes au four
(Jablká v rúre)
Préparation : 10 min Cuisson au four : 30 min thermostat 2, 5 min thermostat 7
(Príprava: 10 minút) (Pečenie v rúre: 30 minút na termostate 2, 5 minút na termostate 7)
Ingrédients pour 4 personnes :
(Suroviny pre 4 osoby:)
- 4 pommes
(- 4 jablká)
- 2 cuillerée à soupe de sucre en poudre par pomme
(- 2 polievkové lyžice kryštálového cukru na jedno jablko)
- 100g de beurre
(- 100g masla)
Préparation : (Pracovný postup)
Creuser avec un vide-pomme un trou au milieu de la pomme pour enlever le coeur sans la percer entièrement.
Vyhĺbiť s vykrajovačom jablčných jadrovníkov otvor v strede jablka a odstrániť stred tak, aby ste ho úplne neprepichli.
Placer dans chaque trou 25g de beurre (une belle noix), puis 2 cuillerée à soupe de sucre en poudre.
(Do každého otvoru umiestniť 25g masla (pekný oriešok), a potom 2 polievkové lyžice kryštálového cukru.)
Beurrer un moule à gratin suffisament grand. Placer les pommes dedans.
(Vymastiť dostatočne veľkú zapekaciu misu. Umiestniť do nej jablká.)
Laisser cuire 30 minutes à feu très doux (thermostat 2), puis monter le four à 7 ou 8 pendant 5 minutes supplémentaires.
(Nechať piecť 30 minút na miernom ohni (termostat 2), potom zvýšiť na 7 alebo 8 počas dalších 5 minút.)
Bon appétit!
Vyjadrenie množstva: