Tlakový hrniec

 

Pri varení v obyčajnom hrnci nemôže teplota presiahnuť 100 °C, pretože potom už voda vrie a teplota ďalej nestúpa. Dodávané teplo sa využíva na vyparovanie vody. Pri 100°C sa zemiaky uvaria približne za 20 minút. Pri vyššej teplote by sa uvarili skôr. Francúzsky fyzik Denis Papin si uvedomil, že teplota varu vody sa dá zvýšiť aj nad 100°C. Je na to treba zvýšiť tlak nad hladinou. Aby sa taký tlak udržal, musí pokrievka k hrncu tesne priliehať. Taký hrniec sa nazýva tlakový hrniec. Keď v tlakovom hrnci zohrievate vodu, tlak pary nad ňou stále rastie. Až keď je tlak taký veľký, že pretlačí ventil, môže para unikať von a tlak sa prestane zvyšovať.

 

http://www.energia.sk/otazka/bezpecnost-a-efektivnost/tlakovy-hrniec-usetri-cas-i-energie/5866/

 

 

Nasledujúca tabuľka ukazuje ako sa zvyšuje teplota varu vody s tlakom.

p/kPa

101

105

125

138

153

169

180

192

t varu/°C

100

101

106

109

112

115

117

119

 

V tlakovom hrnci sa zemiaky uvaria už za 10 minút. Ušetríme teda čas aj elektrinu alebo plyn. Aj u iných jedál sa doba varenia skráti na menej než polovicu.

 

Tlakový hrniec nemôžeme otvoriť hneď, keď sa jedlo dovarí. Musíme počkať, kým v ňom voda vychladne pod 100 °C. Až vtedy je tlak pary v ňom rovnaký ako tlak vzduchu okolo a pokrievka sa dá ľahko zložiť. Čo by sa stalo, keby sme hrniec otvorili skôr? Keď je teplota vody vyššia než 100 °C a tlak sa náhle zníži, začne sa voda prudko variť. Všade sa v nej začnú tvoriť bublinky pary, voda preto vykypí z hrnca a môže nás opariť. Tlakový hrniec sa teda nikdy nesmie otvárať silou.

 

Najrýchlejší spôsob, ako hrniec schladiť, je pustiť naň studenú vodu z vodovodu. Pri tom budeme počuť ako sa vo vnútri hrnca začne variť voda. Ako je to možné, že sa voda začne variť pri znížení teploty? Nad vodou v tlakovom hrnci nie je už skoro žiadny vzduch, len samá vodná para. Keď na hrniec nalejeme studenú vodu, para sa ochladí a zrazí sa na vodu. Tím sa nad hladinou zníži tlak natoľko, že voda sa začne znovu variť aj pri nižšej teplote (ideme po stĺpcoch predchádzajúcej tabuľky dolu - k nižším tlakom a tým aj voda vrie pri nižšej teplote).

 

 

 

Zavárame

 

Rovnaký jav sa využíva, keď zavárame do pohárov ovocie alebo zeleninu. Keď naplníme pohár a uzavrieme ho viečkom, je nad hladinou vzduch. Pri zaváraní vzniká horúca vodná para, ktorá vytlačí vzduch z pohára. Potom pohár chladne a vodná para sa zrazí. Viečko nepustí vzduch naspäť dovnútra a v pohári vznikne podtlak. Preto viečko na skle pevne drží - tlačí ho k nemu atmosférický tlak.

 

http://varecha.pravda.sk/recepty/zavarane-ceresne-fotorecept/28573-recept.html

 

 

 

Grilovanie a mikrovlnná rúra

 

Pri obyčajnom pečení sa teplo do mäsa dostáva vedením z rozpáleného vzduchu. Pri grilovaní sa ale teplo z grilu na mäso prenáša žiarením. Vzduch okolo pečienky pritom môže byť chladný - rúra má byť pri grilovaní otvorená.

 

V mikrovlnnej rúre sa tvorí žiarenie, ktoré preniká do pokrmu do hĺbky približne 4 cm. Vo vnútri pokrmu pôsobí elektrickou silou na molekuly vody a viac a viac ich rozkmitáva. Tým sa pokrm ohrieva.

 

http://www.jetel.cz/jsou-mikrovlnne-trouby-skodlive/

 

Pri obyčajnom pečení, alebo grilovaní sa teplo dostane najprv len na povrch. Z povrch do vnútra pokrmu sa teplo šíri vedením. Pretože mäso aj zelenina veľmi zle vedú teplo, trvá veľmi dlho, kým sa zohrejú aj vo vnútri.

 

http://lesk.cas.sk/clanok/92039/cim-je-jedlo-teplejsie-tym-viac-vam-uskodi.html

 

 

Výhodou mikrovlnnej rúry je, že sa pokrm zohrieva vo vnútri. Preto pečenie v mikrovlnnej rúre trvá oveľa kratšiu dobu a netreba pri ňom takú vysokú teplotu na povrchu ako pri bežnom pečení. Mikrovlnná rúra teda nerobí na povrchu pečienky alebo koláča kôrku ako obyčajná rúra.



Zopakujte si:
1. Prečo v tlakovom hrnci má voda pri varení viac ako 100°C?
2. Čo drží viečko pritlačené k poháru so zaváraninou?
3. Prečo sa v mikrovlnnej rúre zohreje jedlo skôr ako v bežnej rúre?


Použitá literatúra:
Fyzika 8 pre základné školy a viacročné gymnázia, Martin Macháček

Zdroje obrazkov:
http://www.energia.sk/otazka/bezpecnost-a-efektivnost/tlakovy-hrniec-usetri-cas-i-energie/5866/
http://varecha.pravda.sk/recepty/zavarane-ceresne-fotorecept/28573-recept.html
http://www.jetel.cz/jsou-mikrovlnne-trouby-skodlive/
http://lesk.cas.sk/clanok/92039/cim-je-jedlo-teplejsie-tym-viac-vam-uskodi.html