Niektorí ľudia si myslia, že fyzika je veda, ktorá sa vyskytuje len učebniciach a laboratóriách. Videli sme, že to nie je pravda. Fyziku potrebujeme, keď chceme zatepliť byt, aby sme zbytočne neplatili za kúrenie. Využívajú ju projektanti, keď počítajú, ako postaviť dom, aby nespadol. Fyzika umožňuje predpovedať počasie aj vyrábať autá a počítače.

Veľa fyziky nájdeme i v obyčajnej kuchyni. Skoro v každej domácnosti je dnes veľa užitočných fyzikálnych vynálezov, napríklad elektrický varič, mikrovlnná rúra, tlakový hrniec, chladnička a mraznička.

 

 

Ako ľudia chladili potraviny v dobe, keď ešte neboli chladničky, alebo boli drahé a pre väčšinu ľudí nedostupné?

Pri hrade v Modrom Kameni zrekonštruovali starú „chladničku“. Ľad do nej nosili v zime z rieky, vydržal neroztopený celý rok.

 

http://vas.cas.sk/clanok/4787/nova-atrakcia-hradu-modry-kamen-toto-bola-historicka-chladnicka.html

Stará ľadovňa - v hĺbke býval ľad, naň sa kládli potraviny.

 

Modrokamenská ľadovňa sa nachádza v blízkosti hradu a vznikla zrejme na prelome 18. a 19. storočia. Na jej dne v hĺbke 11 až 12 metrov boli kedysi slama alebo piliny, na ne sa ukladal ľad. Ľadové kryhy sa v zime vozili na konských povozoch z Ipľa. Potraviny a ulovená zver sa zrejme ukladali na dno ľadovne. Ľad v nej vydržal celý rok, každú zimu sa doniesol nový.

 

 

http://vas.cas.sk/clanok/4787/nova-atrakcia-hradu-modry-kamen-toto-bola-historicka-chladnicka.html

V tejto diere ľudia uchovávali potraviny. 

 

Zopakujte si:

- Ako a prečo sa mení teplota kvapaliny, ktorá sa vyparuje a ktorej nedodávame teplo?

- Prečo chladnejší plyn alebo kvapalina klesá dolu a teplejší stúpa hore?

- Ako sa zmení teplota varu, keď nad kvapalinou zväčšime tlak?

 

 

Kým začneme variť: chladničky a mrazničky

Keď fúkate na mokrú ruku, cítite chlad. To preto, lebo na vyparovanie je potrebné teplo a to sa odoberá vašej ruke.

Podobne sa odoberá teplo aj z vnútra chladničiek a mrazničiek. Chladničky a mrazničky obsahujú kvapalinu, ktorá má nízku teplotu varu.

 

http://fyzikadoma.aronde.net/8a.htm

Kvapalina sa vo výparníku odparuje a pri tom odoberá teplo z vnútra chladničky tak, ako odparujúca sa voda odoberal teplo z ruky. Aby odparovanie mohlo prebiehať stále s tou istou kvapalinou, vzniknutú paru musíme zmeniť zase na kvapalinu. Robí to kompresor tak, že paru stlačí. Pri tom ale vznikne teplo - kvapalina sa ohreje. Aby sa vzniknutá kvapalina ochladila, prechádza cez chladič - tenkou čiernou trubičkou ktorú vidno na zadnej strane chladničky. Teplo prejde do okolia, chladnička teda ohrieva miestnosť v ktorej je. Nakoniec prechádza kvapalina tenkou triskou naspäť do výparníka, odparuje sa a znova odoberá teplo z vnútra chladničky. Tak to ide stále dookola.

 

V chladničkách udržiavame teplotu okolo 4 °C, chceme, aby tam potraviny vydržali chladné, ale nezmrzli. V mrazničkách však musíme udržiavať teplotu -18 °C alebo nižšiu, aby potraviny, ktoré sú v nich, zmrzli a potom dlho zostali bez zmeny.

 

 

Mrazničky bývajú buď ako truhly, alebo ako skrine. Ktoré sú lepšie?

 

http://www.biela-technika.sk/catalog/detail/195

 

 

http://www.pracky-lednicky.cz/bile-zbozi/mrazaky/suplikove/mraznicka-lg-gc-154sqw-bila-suplikova

 

Keď otvoríte mrazničku-truhlu, ťažký studený vzduch v nej leží ako voda vo vani. Ale keď otvoríte mrazničku-skriňu, všetok studený vzduch z nej vytečie a na jeho miesto sa dostane teplý vzduch. Truhlovej mrazničke tiež nevadí, keď jej dvierka netesnia, ale keď netesnia dvierka na skriňovej mrazničke, studený vzduch z nej stále vyteká ako voda z deravého hrnca. Preto skriňová mraznička spotrebuje na udržiavanie nízkej teploty viac energie. Jej výhodou je, že je prehľadnejšia a nezaberie toľko miesta na podlahe.

 

 

Varenie: kedy musíme miešať

Hrniec vody alebo riedku polievku miešať nemusíme. Teplá voda stúpa z dna hore a na jej miesto klesá z hora studená voda. Tím sa sama premiešava.

 

http://varecha.pravda.sk/recepty/ukrajinsky-borsc-fotorecept/20359-recept.html

 

Ale kašu, alebo hustú omáčku už musíme miešať. Aby sme ich uviedli do pohybu, musíme prekonať oveľa väčšie trenie než v polievke. 

 

http://www.pizza.j-gotti.cz/website/13-recepty-italske-kuchyne.html

Ale kašu, alebo hustú omáčku už musíme miešať. Aby sme ich uviedli do pohybu, musíme prekonať oveľa väčšie trenie než v polievke.

 

Sila ktorá spôsobuje prúdenie je veľmi slabá a toto trenie prekonať nedokáže. Bez miešania by sa teplo od dna neodvádzalo prúdením, ale ani vedením, lebo kaša veľmi zle vedie teplo. Dno by sa zahrialo na vysokú teplotu a kaša by sa na ňom pripálila.

 

 

Pečenie: voda stráži teplotu

Každá kuchárka vie, že mäso sa pri pečení musí podlievať, inak by sa mohlo pripáliť. Prečo? Pretože kým je v pekáči aspoň trochu vody, teplota v ňom nemôže vystúpiť nad 100 °C.

 

http://delikatesy.etrend.sk/recepty-suroviny/nedelny-obed-pecena-jahnacia-noha-na-vine-rozmarine-5087

 

Teplo, ktoré trúba dodáva, sa nespotrebuje na zvýšenie teploty, ale na vyparovanie vody. Až keď sa všetka voda vyparí, teplota začne stúpať nad 100 °C. Mäso sa potom začne páliť. Zo začiatku nemusíte na pekáč liať vodu z vodovodu. Na začiatku pečenia veľa vody pustí mäso samo. Ak pridáme do pekáča zeleninu, stráži teplotu voda, ktorá je obsiahnutá v zelenine. A keď na panvici smažíme cibuľku, nezačne hnednúť, kým sa z nej skoro všetka voda nevyparí.

Pekáč však musíme kontrolovať. Ako náhle sa voda z mäsa, zeleniny alebo cibuľky odparí, teplota veľmi rýchlo vystúpi nad 100 °C a pečienka sa rýchlo spáli. Musíte ju teda hneď podliať.

 



Zopakujte si:
1. Ako ľudia uskladňovali potraviny v dobe, keď neboli chladničky?
2. Aké výhody má truhlová chladnička oproti skriňovej?
3. Prečo musíme pri varení miešať hustú kašu a polievku nie?
4. Ako by ste postupovali pri pečení mäsa v rúre a prečo?


Použitá literatúra:
Fyzika 8 pre základné školy a viacročné gymnázia, Martin Macháček

Zdroje obrazkov:
http://vas.cas.sk/clanok/4787/nova-atrakcia-hradu-modry-kamen-toto-bola-historicka-chladnicka.html
http://fyzikadoma.aronde.net/8a.htm
http://www.biela-technika.sk/catalog/detail/195
http://www.pracky-lednicky.cz/bile-zbozi/mrazaky/suplikove/mraznicka-lg-gc-154sqw-bila-suplikova
http://varecha.pravda.sk/recepty/ukrajinsky-borsc-fotorecept/20359-recept.html
http://www.pizza.j-gotti.cz/website/13-recepty-italske-kuchyne.html
http://delikatesy.etrend.sk/recepty-suroviny/nedelny-obed-pecena-jahnacia-noha-na-vine-rozmarine-5087